Slovenski čebelarji v ospredju evropskega ocenjevanja medu

Čebelarstvo Korošec
Naš čas

Čebelarstvo Korošec prejelo priznanje za izjemno kakovost kostanjevega medu –Med ni le živilo za sladkanje čaja, temveč je zdravilno za ljudi vseh starosti

Velenje, 10. decembra – Čebelarska zveza Slovenije je 7. decembra v sodelovanju z Obalnim čebelarskim društvom Koper izvedla prvo evropsko ocenjevanje medu, na katerem so sodelovali čebelarji s 114 vzorci medu iz 11 držav. Slovenski čebelarji so se odlično izkazali, saj so bili v ospredju kakovosti medu v petih kategorijah, med katerimi so akacijev, cvetlični, gozdni, lipov in kostanjev med.
Med nagrajenimi sta bila tudi Tadeja in Simon Korošec iz Čebelarstva Korošec v Zavodnju, ki sta prejela nagrado za najboljši kostanjev med. Tadeja Korošec (po poklicu veterinarka), je pojasnila, da se je njuna čebelarska zgodba začela pred 14 leti, ko sta z možem začela s čebelarstvom, ki je že dolgo tradicija v moževi družini.

»Čeprav smo ves čas osredotočeni na kakovost, sva se šele letos, ob nasvetu terenskega svetovalca, ki je videl potencial v kostanjevem medu, odločila in prijavila na tekmovanje svoj izdelek, ki je prejel odlično tretje mesto. Priprave na to tekmovanje so zahtevale, da čebelarji pošljemo dva vzorca medu, ki so jih nato zbirali iz vse Evrope. Strokovna komisija je najprej opravila senzorično ocenjevanje medu, kjer so ocenjevali barvo, vonj, okus in teksturo. Po tem so vzorce poslali še v Nemčijo, kjer so jih analizirali v laboratoriju, da so ugotovili vse kemijske in mikrobiološke lastnosti medu. Na podlagi teh rezultatov so nato določili zmagovalca in ostale nagrajence.«

Treba je spremljati pašne razmere v naravi

Nagrada, ki sta jo prejela Tadeja in Simon Korošec za najboljši kostanjev med, pomeni veliko priznanje za kakovost njihovega medu. »Mislim, da so uspešni čebelarji tisti, ki se resnično potrudijo za kakovost, saj med ni le živilo za sladkanje čaja, temveč je tudi pomembno in zdravilno živilo, ki ga uživajo ljudje vseh starosti.« Za pridelavo visokokakovostnega medu, kot je kostanjev, je ključno, da čebelar zagotovi ustrezno okolje.

...

Celoten članek si preberite v tej številki Našega časa.