Luče postale energetsko samooskrbne

Luče – Luče so s pomočjo družbe Petrol, Elektra Celje in ljubljanske fakultete za elektrotehniko postale prva slovenska samooskrbna energetska skupnost.

Omenjeni kraj v Savinjski dolini je po zaslugi projekta v določenih časovnih obdobjih popolnoma energetsko samozadosten, projektni partnerji pa so poskrbeli za tehnično integracijo omrežja.

Kot so pojasnili v Petrolu, so bile Luče zaradi naravne razgibanosti do nedavnega izpostavljene izzivu šibkega elektroenergetskega omrežja, zato so morali poiskati inovativne rešitve na področju oskrbe z električno energijo.

To jim je uspelo v sklopu evropskega projekta Compile, katerega glavni cilj je bil zagotoviti zanesljivost in varnost oskrbe z energijo v lokalnem energetskem sistemu. Ob tem so želeli prispevati tudi k povečanju zanimanja lokalne skupnosti za energetiko in varovanje okolja ter k pridobivanju energije iz obnovljivih virov.

S projektom, ki je del evropskega programa Obzorje 2020, so začeli novembra 2018 in traja tri leta in pol. Njegova vrednost je 6,42 milijona evrov, v njem pa sodeluje 12 evropskih partnerjev in dva svetovna iz Indije in Kitajske.

Po besedah Gašperja Artača iz Petrola so v sklopu projekta na devetih objektih namestili za 102 kilovata sončnih elektrarn, sistemska baterija pa napaja 35 merilnih mest. Večinoma gre za stanovanjske hiše, kmetije in delovna poslopja, pa tudi za manjše podjetje, kotlovnico na biomaso, gasilski in kulturni dom ter pošto.

Sistem v Lučah predstavlja prvo tovrstno energetsko skupnost v Sloveniji, ki lahko v celoti sama pokrije potrebe po električni energiji zgolj na osnovi proizvodnje iz obnovljivih virov energije.

Kot je povedal župan Luč Ciril Rosc, je projekt ob stabilni elektroenergetski skupnosti in zanesljivi oskrbe z električno energijo pripomogel tudi k izboljšanju medsosedskih odnosov in ekonomskega stanja lokalnega prebivalstva. “Izvedli smo vrsto delavnic za člane energetske skupnosti in okoliške prebivalce, katerih namen je bilo večanje zavedanja o energetski in okoljski problematiki, na koncu pa tudi povečati energetsko učinkovitost in zmanjšati energijsko intenzivnost porabe,” je dejal Rosc.

Da v projektih samooskrbnih pametnih energetskih skupnosti vidijo velik potencial, poudarjajo tudi v Petrolu. “Zavedamo se globalnega izziva podnebnih sprememb, zato aktivno sledimo vsem zavezam in zahtevam za zmanjšanje ogljičnega odtisa, podnebnim sporazumom, evropski in domači zakonodaji ter smernicam,” poudarja član uprave Jože Bajuk. (STA)