Tudi zato še vedno ostaja zaprta polovica gostinskih obratov, ki imajo terase ali letne vrtove, je pokazala anketa Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato apelira na NIJZ, da navodila za gostince pripravi po vzoru sosednje Avstrije.
Gostinci navajajo, da je med vsemi ukrepi najbolj neizvedljiv ta, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, med ostalimi gosti pa moramo zagotavljati razdaljo 1,5 m. Gostinec namreč ne more ugotavljati identitete posameznih gostov in s tem pripadnosti istemu gospodinjstvu, prav tako pa ne more preprečiti, ko se gosti iz različnih gospodinjstev sami približajo na manj kot 1,5 m.
Zato predlagajo, da naj bo en meter razdalje med mizami, hkrati pa naj bo dovoljeno za isto mizo sedeti tudi gostom, ki nimajo skupnega gospodinjstva. Prav tako Predlagajo, da se pribor, ki se seveda vedno očisti in razkuži, lahko podaja gostom, kot je to že uveljavljeno, čiščenje sanitarij pa naj bo po potrebi in glede na število gostov.
Predlagajo tudi, da se 15. maja odprejo tudi tisti gostinski obrati, ki imajo samo notranje prostore.