V Velenje prideta ministra Počivalšek in Cigler Kralj

Velenje – V Šaleški dolini so v ospredju težave v Gorenju, kjer napovedujejo veliko odpuščanje.

V proizvodnji Gospodinjskih aparatov naj bi tako odpustili 729 delavcev, v novo oblikovanem podjetju Hisense Europe s sedežem v Ljubljani 329, v hčerinskem podjetju IPC okoli 130, odpuščanja pa so predvidena tudi v Gorenju Gostinstvo. Hčerinski podjetji Keramika in GTI pa naj bi prodali. Delavci in sindikalisti v Gorenju so seveda zgroženi.

Tudi vodstvo  Mestne občine Velenje ostro nasprotuje napovedanemu množičnemu odpuščanju v Gorenju, zato so po pogovoru z vodstvom sindikatov Gorenja, sveta delavcev, in z vodstvom Gorenja, povabili  v Velenje ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Ciglerja Kralja in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Vabilu sta se odzvala in prideta jutri popoldne ob 16.30.

Vodstvo Mestne občine Velenje, sindikati in svet delavcev Gorenja ju bodo seznanili z obljubami podjetja Hisense, ki že dve leti obljublja nadaljnji razvoj Gorenja, nova delovna mesta, novo tovarno televizorjev. Nič od tega pa ni izvedeno. V obdobju dveh let, odkar je Hisense prevzel Gorenje, je brez dela v sistemu ostalo že 1.800 oseb, zdaj pa napovedujejo, da bo do konca leta ostalo brez dela še 2.200 oseb, od tega v Velenju od 1.000 do 1.500. Za lokalno skupnost je odločitev o zmanjšanju števila zaposlenih nedopustna, saj bo, če bo izvedena tako, kot naj bi bila načrtovana, povzročila pravo socialno katastrofo v Velenju.