Ste vedeli, da je andska jagoda nizkokalorično živilo, ki hkrati navduši s svojim sladko-kislim okusom? Vse več vrtičkarjev jo goji na vrtovih ali v večjih posodah. Njeni plodovi, ki spominjajo na kombinacijo paradižnika in ananasa, nas razveseljujejo od poznega poletja vse do prve zmrzali, pri čemer jih ljubitelji zdrave prehrane najraje uživajo sveže, neposredno z vrta.
Andska jagoda je hkrati okusna in hranljiva
Je dober vir številnih vitaminov, karotenoidov in polifenolov – močnih antioksidantov, ki celice varujejo pred poškodbami. Plodovi vsebujejo tudi beljakovine, fosfor, kalcij in železo in so zato hranilen dodatek k vsakodnevni prehrani.
Koliko vitaminov resnično vsebuje navadno volčje jabolko?
Navadno volčje jabolko raste divje in avtohtono v naši naravi, nekateri pa ga imajo na vrtu kot okrasno rastlino. Je koreninasta trajnica, ki se z leti vse bolj okrepi in poganja vsepovsod. Njegove jagode so oranžno-rdeče barve. Po okusu se zelo razlikujejo, včasih so prijetnega kiselkastega okusa in le na koncu malo pogrenijo, drugič pa so tako grenke, da jih raje izpljunemo. To je posebej izrazito pri nezrelih jagodah ali tistih, ki dozorijo pozno jeseni. No, pravzaprav nikoli res ne dozorijo. Uživanje andske jagode v jesenskem času priporoča tudi medicina, saj prispeva k krepitvi imunskega sistema ter deluje proti prehladom in virozam. V ljudski medicini jo poznajo kot blag diuretik, priporočajo pa jo tudi astmatikom, saj naj bi imela antiastmatični učinek.
Za vrtičkarje je andska jagoda odlična izbira, saj jo je mogoče gojiti na vrtu ali v večjih posodah, sezona sajenja sadik pa traja od marca do aprila. Njeni plodovi so primerni za svežo uporabo, a tudi za pripravo sladic, smutijev ali solat, ki jim dodajo prijetno sladko-kislo noto.