Dolga miza združuje prostor, okuse, ljudi, zgodbe

Dolga miza
Naš čas

V Staro Velenje se vrača zgodba, na vilice navita – Dolga miza Šaleške doline se je v zadnjih letih razvila v več kot le kulinarični večer

Velenje – 29. avgusta ob 19. uri se v Staro Velenje vrača že četrta Dolga miza – Zgodba, na vilice navita, kulinarični večer domačih testenin, zgodb in druženja. Dogodek organizirata Zavod za turizem Šaleške doline in Šili testenine, v ospredju pa bodo lokalne sestavine, povezovanje ponudnikov in prijetno vzdušje. Večer bo s šestimi hodi in skrbno izbrano vinsko spremljavo zasnoval chef Jure Dretnik iz restavracije GT19.

Tina Belina z Zavoda za turizem pravi, da Dolga miza ni le kulinarični dogodek, je pravo doživetje in promocija: »Večer je namenjen lokalnim okusom, povezovanju in pripovedovanju zgodb skozi hrano. Tokrat pa testenine ne bodo več glavna zvezda, temveč dopolnilni element. V ospredju bodo sezonske sestavine, zelenjava. Dretnik, ki prihaja s Koroške, je znan po svojem ustvarjalnem pristopu in poudarku na lokalnosti in bo poskrbel za edinstveno izkušnjo. Z vsakim krožnikom bo pripovedoval zgodbo okusa, časa in prostora. Jedi bodo spremljala skrbno izbrana vina.«

Dolga miza ni le kulinarični dogodek, je pravo doživetje

Testenine, ki so bile doslej v ospredju, letos dopolnjuje širša zgodba. »Povezovanje lokalnih ponudnikov, sezonski poudarek in izkušnja, ki presega običajno večerjo,« pravi Tina Belina, ki se ji zdi pomembno, da je Dolga miza postala prepoznavna po svoji intimnosti, butičnem pristopu in zvestobi lokalnemu okolju. »Obenem pa je tudi odličen primer, kako lahko kulinarika prispeva k oživljanju zgodovinskega jedra mesta, dogodek se namreč od začetka odvija na trgu prenovljenega Starega Velenja. Začeli smo s preprosto, a močno idejo: ustvariti večer, v katerem se zgodba dobesedno 'navija na vilice'. In obiskovalci so to prepoznali. Zanimanje iz leta v leto raste, a število mest ostaja omejeno, prav zaradi želje ohraniti osebno noto,« dodaja.

Dolga miza kot del širše zgodbe o razvoju destinacije

Čeprav so testenine sprva predstavljale osrednji motiv dogodka, zaradi sodelovanja z lokalnim proizvajalcem in bogate kulturne povezave z mediteranskim prostorom, se je Dolga miza Šaleške doline v zadnjih letih razvila v več kot le kulinarični večer. »Danes gre za celostno doživetje, ki združuje prostor, okuse, ljudi, zgodbe in trajnostne vrednote,« je prepričana Belina, ki poudari, da ostajajo zvesti trajnostnim smernicam. Dogodki so brez plastike, poudarek je na lokalnih in sezonskih sestavinah, dobavne poti so kratke, obiskovalce pa spodbujamo k uporabi javnega prevoza ali skupnim vožnjam.

Hrana se pripravlja po principu »brez odpadka«, večerje so zasnovane z mislijo na okolje, in to soustvarja izkušnjo, ki jo obiskovalci vedno znova prepoznavajo kot nekaj posebnega. Kulinaričnemu večeru sledi Promenada okusov v parku pred gimnazijo, nadaljuje pa se s praznovanjem Pikinega festivala in dogodki ob svetovnem dnevu turizma. V Velenju bodo v tem času gostili tudi zaključno nacionalno slovesnost ob dnevu turizma.