Malo napak, dobri obeti

Delovna pokušnja vin
Naš čas

Šmarčani organizirali delovno pokušnjo vin lanskega letnika – Napake je še mogoče popraviti

Šmartno ob Paki, 16. januarja – Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki je pred tednom dni v domači dvorani Marof pripravilo delovno pokušnjo vin lanskega letnika pod vodstvom priznane strokovnjakinje Tadeje Vodovnik Plevnik s Kmetijsko gozdarskega zavoda Slovenije Maribor.

Pokušnja vina je pri spremljanju kakovosti in zdravstvenega stanja vina zelo pomembna. Cilj vinogradnika in vinarja je namreč pridelati in ponuditi dobro vino, zato je potrebno redno spremljanje njegovega razvoja. Tako mora vsak kletar dobro poznati značilnost mošta in vina posameznih sort, ki jih neguje. Poznati mora pozitivne lastnosti, kakor tudi pomanjkljivosti, napake in bolezni. Za kletarja praktika je senzorična pokušnja, imenovana tudi delovna, najbolj primeren način ugotavljanja stanja vina. »Je tudi najbolj hitra in zanesljiva metoda,« odgovarjajo v društvu na vprašanje o pomenu delovne pokušnje vin.

Nanjo so letos člani in članice društva prinesli 45 vzorcev, kar je nekaj manj kot lani. »Razlog za to so manjše količine vina in dejstvo, da pokušnja ni namenjena vinom, za katere vinogradnik – kletar meni, da so dobra. Na pokušnjo prinese vzorce, za katere meni, da jih je treba »pozdraviti«,« je pojasnila predsednica društva Mojca Praprotnik.

Napak med 45 vzorci je Tadeja Vodovnik Pejovnik odkrila malo: pri štirih vzorcih je bila težava »bekser«, pri treh pa etil acetat. Obe napaki je še mogoče »pozdraviti«. Praprotnikova je še dejala, da malo odkritih napak znova dokazuje, da članice in člani društva pridelujejo zelo kvalitetna vina. Izobraževanja, ki jih organizirajo, niso zaman. Verjame, da bo kakovost še bolj utrdila naslednja društvena aktivnost – ocenjevanje vin lanskega letnika, ki ga bodo organizirali 31. marca.