Župan z mladimi raziskovalci o zelenih temah

Prejšnji petek je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol na zajtrk v mestno hišo povabil mlade raziskovalce, ki so letos pri Gibanju Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije pripravili raziskovalne naloge z zelenimi temami.

Ker je letos Velenje nosilec naziva evropski zeleni list, so se že kmalu po prejetju naziva povezali z gibanjem ter jih pozvali, da takšne raziskovalne naloge še posebej spodbujajo in so jih pripravili kar devet. Župan se je mladim raziskovalcem, ki so obiskali mestno hišo, zahvalil, jim čestital in povedal, da imamo v Velenju v prihodnje še veliko izzivov, za katere bomo najboljše rešitve poskušali iskati prav zaradi mladih, ki so prihodnost Velenja. Na podlagi ene raziskovalne naloge bodo vzpostavili aplikacijo, s katero bodo predstavili krožno pot mimo 12 dreves v centru Velenja.

Mladi raziskovalci, ki so prišli na zajtrk, so skupaj z mentorji županu in ekipi predstavili svoje raziskovalne naloge in ugotovitve, do katerih so prišli. Pripravili so naslednje naloge: Poplavna varnost naselja Šalek, Hrana ni za v smeti – zavržena hrana na OŠ Šalek, Kaj obleči – hitro ali trajnostno, Kam z elektronskimi cigareti in ogrevanimi tobačnimi izdelki, ko postanejo odpadek, Odpadna biomasa kot vir toplotne in električne energije v Šaleški dolini, Kako zmanjšati količino zavrženega kruha, Ionski pogon, 3D-tiskanje z odpadno plastiko in Veveričkina pot pod krošnjami dreves.

Takšna sodelovanja z mladimi so zelo pomembna za lokalno skupnost, zato si bodo v prihodnje prizadevali, da jih bo še več.