Sreče se ne da kupiti ali jo najti na spletu

Dovolimo si biti nepopolni, vzemimo si vsak dan nekaj minut in se osredotočimo na vsaj tri stvari v življenju, za katere smo hvaležni.

Evropski kodeks proti raku govori o dvanajstih priporočilih proti raku, s poudarkom na ukrepih, ki lahko posamezniku pomagajo pri preprečevanju ali zgodnjem odkrivanju raka. Dejstvo je, da bi bilo mogoče skoraj polovico vseh rakavih bolezni preprečiti z zdravim življenjskim slogom. Ob tem pa ne gre pozabiti, da je poleg tega treba poskrbeti tudi za duševno zdravje, ki nam poleg telesnega omogoča optimalno delovanje in premagovanje življenjskih ovir. Zajema ravnovesje na telesnem, duševnem in socialnem področju ter nam omogoča, da živimo srečno in izpolnjujoče življenje.
20. marca obeležujemo mednarodni dan sreče, ki je zelo izmuzljiv pojem. Ne vemo točno, kaj pomeni, a bi kljub temu vsi bili radi srečni. Sreča je zato zagotovo ena najbolj iskanih in želenih izkušenj.

A ker živimo v »zanimivih« časih, ko objave na profilih družbenih omrežij pogosto pomenijo več kot to, kar se dogaja v realnosti, srečo radi ocenjujemo na podlagi fotografij in »všečkov«. Zato jo pogosto vidimo v povsem zamegljeni, iluzorni luči ali pa je sploh ne vidimo. V tem norem tempu nemalokrat pozabimo, da se sreča skriva v majhnih stvareh in da nam veselja ne prinašajo »všečki« na družbenih profilih ali velike materialne dobrine, ampak prej majhne vsakodnevne pozornosti. Da nihče ni popoln in vsi delamo napake, ki so del naše osebnostne rasti.
Stremljenje k popolnosti in postavljanje previsokih zahtev do samega sebe negativno vpliva na našo samopodobo ter manjša občutek lastne vrednosti in samozavesti. Posledično sami sebe doživljamo kot »ne dovolj dobre ali manjvredne«, hkrati pa kljub številnim uspehom vidimo le padce. Zato je bistveno, da nehamo zasvojeno brskati po spletu in opustimo potrebo po popolnosti ter se zavemo, da smo takšni, kot smo, pa četudi brez filtrov, v redu.

Hvaležnost je namreč tisto pozitivno čustvo, ki v največji meri prispeva k občutku zadovoljstva, sreče, notranjega miru, izpolnjenosti in uspeha. Osredotočimo se na tisto, kar je v naši moči, kar lahko spremenimo in kar v nas vzbuja občutek smisla in osebnega zadovoljstva. Najti in čutiti vsakodnevno srečo na vrtiljaku življenja je umetnost.

Biti srečen je stvar izbire in odločitve, zato izberi srečo. Zanjo se odloči tudi, ko ni vse tako, kot je treba. Zato vas skupaj z Ministrstvom za zdravje RS, Zvezo slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana pozivamo – če boste gledali s srcem, jo boste kaj hitro začutili. V resnici je tako enostavno. Sreča je vse, čemur pripišemo pomen zadovoljstva.