Naj osebnost januarja

Med januarske osebnosti leta smo uvrstili tri kandidate, ki so v lokalnem okolju dobro prepoznavni in s svojimi dejavnostmi na različne načine bogatijo različne skupine ljudi.

Izberite tisto ali tistega, čigar znanje in pozitivna energija morda bogatita tudi vas ali pa preprosto menite, da si zasluži biti izbran(a) za osebnost januarja. Pokrovitelj letošnjega izbora Naj osebnosti je Kmetijska zadruga Šaleška dolina.

Eva Kumer, učiteljica in gasilka

Karkoli se v Krajevni skupnosti Škale Hrastovec dogaja, zagotovo je zraven Eva Kumer, pa naj gre za kulturno, športno, gasilsko, upokojensko, šolsko in še kakšno dejavnost. Sicer pa sama pravi: »Marsikaj počnem v življenju, večinoma stvari, ki so mi v veselje, hkrati pa z njimi razveseljujem tudi druge. Od vsega sem najrajši učiteljica v podružnični OŠ Škale,« se predstavi njena vodja. »V Škalah sem šla v 1. razred in tu, mislim, bom dočakala pokoj. Že kot deklica sem rekla, da bom učiteljica in da se že kar vidim, kako bom dirigirala zboru,« razloži eno od svojih ljubezni. Vse življenje pa je tudi gasilka. »V gasilskem društvu tekmujem, mnogo let sem vodila mladinsko komisijo, bila tajnica na GZ, zdaj pa sem predavateljica različnim skupinam gasilcev, ki se izobražujejo,« pove o svoji drugi ljubezni.

Tu pa je še kultura. »Od nekdaj sem deklamirala, igrala v gledališču – kar 30 let za otroke – in 40 let pela v mešanem pevskem zboru. Zdaj pripravljam in vodim priložnostne programe za prireditve v kraju in drugje. Ko smo v Škalah ustanovili društvo Revivas, sem bila med ustanovnimi člani. Kraj in njegovo zgodovino želimo približati vsem ljudem, zato obujamo stare običaje in navade, gostimo znane ljudi, organiziramo razstave in srečanja preseljenih Škalčanov in še in še. Veselje mi je biti mentorica škalskim tabornikom in celo delovno dobo zborovodkinja otroškemu zborčku šole Škale,« kar ne neha naštevati.

V Društvu upokojencev Škale pa se že veselijo dneva, ko se bo Eva včlanila še v to društvo. Pa saj je z eno nogo že pri njih, kajti nepogrešljiva je tudi, kadar upokojenci načrtujejo kakšen dogodek. Eva je prepričana, da ji ob bližajočem se pokoju ne bo dolgčas, a tudi doda: »No, ne grem še kar v pokoj, če bo zdravje, bom malo podaljšala.« Kajti energijo za vse aktivnosti ji dajejo razigrani učenci, dobro sprejeti dogodki, na katerih sodeluje in želja, da se ljudem približajo kulturne in zanimive vsebine. »Ko srečam svoje bivše odrasle učence, ki me objamejo in povedo, da si še zapojejo pesmice, ki smo se jih učili, in se spomnijo, kako sem jih »matrala« v želji, da bi radi brali,« ji godi. A Eva nam je le priznala, da se zna ustaviti, umiriti: »Zelo rada berem in duška si dam med počitnicami v moji Barbarigi, ko včasih tudi cel dan ne počnem drugega, kot ležim v senci, berem in poslušam šumenje morja.« Če verjamete …

Adil Huselja, policijski inšpektor

Adil Huselja, univ. dipl. sociolog, je znan kot predavatelj stres menedžmenta ter avtor strokovnih člankov o fenomenu stresa, zdravem načinu življenja, pa tudi varnosti in varstvoslovju, ki jih je objavil v strokovnih revijah, zbornikih in časopisih. Od leta 2008 do konca leta 2023 je bil naš stalni dopisnik s kolumno na strani modro-bele kronike. Rdeča nit njegovega pisanja je bilo opozarjanje na pomen varnosti v življenju in na zavedanje, da smo zanjo odgovorni v prvi vrsti sami.

Kot policist na policijski postaji je ob delu zaključil višjo šolo za notranje zadeve, nato še Fakulteto za družbene vede. Je višji samostojni policijski inšpektor. Leta 2011 je začel z delom v Sindikatu policistov Slovenije, kjer je pripravil program za psihosocialno podporo in zaščito policistov. »Lani smo pridobili reprezentativnost tega sindikata v Policiji, Inšpektoratu RS za notranje zadeve in Ministrstvu za notranje zadeve. Sodelujemo v krovnih pogajanjih za kolektivne pogodbe v javnem sektorju.«

Je avtor knjige Stres v uniformi, soavtor knjig »Kako je EFT spremenil moje življenje … in lahko tudi vaše« 1. in 2. del ter soavtor skripte »Obvladovanje stresa in travme«. Pri svojem delu uspešno povezuje starodavna znanja in tehnike sproščanja ter kultiviranja zdravja s sodobnimi znanstvenimi spoznanji s tega področja. V zadnjih 25 letih je zaključil številne tečaje in izobraževanja. Že več kot 20 let poučuje či gong, poleg tega je izvajalec EFT – tehnike doseganja čustvene svobode. Pri UNI3 Velenje je mentor teh dveh krožkov. Organizira in vodi številne delavnice in predavanja s tega področja za različna društva.

»Cilj tega mojega delovanja je ozaveščanje in prenos informacij za zdrav način in večjo kakovost življenja. Na slednjo ima zelo velik vpliv varnost. Varnosti in zdravja se človek ne zaveda, dokler ju ne izgubimo. Kot policist in kasneje kot vodstveni delavec policije sem se vedno zavedal, da je za posameznika in celotno družbo najbolje, če lahko s preventivnimi in proaktivnimi aktivnostmi nekaj preprečimo. Pri vseh dejavnostih je potrebna varnost in ko se zgodi nesreča, je to nesreča ne le posameznika, ampak cele družine,« pravi Adil, glede svojega poučevanja o obvladovanju stresa pa: »Življenje se da upočasniti na dva načina: prostovoljnega in prisilnega. Če se zavemo, da je ritem prehud, da sta količina in narava obveznosti preveliki, začnemo sami pri sebi iskati vzvode in rešitve, da se razbremenimo. To je veliko bolje, ker imamo odločitev v svojih rokah.«

Barbara Kelher, popotnica in bodoča mamica

Izbrati eno dejavnost, ki bi najbolj predstavila Barbaro Kelher, je nemogoče. Sama pravi: turizem, planinstvo, a tega, kar počne ali je počela, je za cel seznam.

Je strokovna sodelavka Planinske zveze Slovenije, kar je njena služba. Lani je bila soavtorica razstave 70 let Slovenske planinske poti, je vodja projekta Planinstvo 4.0 (pilotno štetje obiska v hribih in gorah Slovenije) ter mentorica na mladinskem planinskem taboru. Je navdušena popotnica in lastnica manjše turistične agencije, ker »zelo rada predajam svoja znanja, spoznanja, poglede na svet v besedah in s potovanji drugim ljudem odpiram oči,« pove. V okviru lanske edicije Velenjčani potujejo je objavila svoj potopis in imela v januarju predavanje o poti po Irski v Kreativnem centru Čuk. Je članica upravnega odbora podeželja LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline, velenjska lokalna turistična vodnica, idejni vodja in vodja projekta Čarobnost podeželja Šaleške doline ter idejni vodja velenjskega butičnega poročnega sejma v Vili Bianca in prva štiri leta tudi vodja.

Je idejni vodja in vodja projekta Mladi za Veleje, ki je v letu 2017 prejel priznanje Ključ do uspeha kot najboljši projekt na področju načrtovanja, doseganja in spremljanja učinkov v programu Erasmus + Mladi v akciji s strani Nacionalne agencije Erasmus+ programa za mlade, Movit. Je glavna avtorica 2. lokalne mladinske strategije, idejni vodja in vodja filma in knjige Velenjska mladina skozi čas ter prva predsednica študentskega sveta Fakultete za varstvo okolja Velenje in podpredsednica Alumni kluba. Je soavtorica aktualne strategije razvoja in trženja turizma v Občini Mislinja. Barbara je idejna vodja in organizatorka rekreativno-športnega dogodka Velenje Trail, zaprisežena tabornica od malih nog in še vedno vsako leto preživi vsaj kakšen dan v taboru v Ribnem.

»Idej nikoli ne zmanjka. Važna pa je vedno ekipa in ljudje, ki dobrim idejam sledijo ter si tako želijo srčnih, pozitivnih sprememb tako na osebnem nivoju kot tudi v družbi. Pravičnost, dobronamernost, srčnost in skromnost so vodilo mojega dela in življenja. Ne prenesem laži, nečimrnih ljudi in obrekovanj, malomarnosti,« je odločna.

In zdaj jo čaka še najlepša naloga: konec marca bo prvič postala mama. Marsikje jo bodo gotovo pogrešali. »Ne, moj porodniški dopust ne bo čisto umirjen, vseeno me bo povsod polno. Mojega otroka že letos čaka prva družinska taborniška izmena. Vedno se najdeta čas in volja za stvari, ki jih hočeš, želiš, seveda ob podpori partnerja,« sklene.