Šoštanjski planinci bodo obeležili 120-letnico

Člani Planinskega društva (PD) Šoštanj se na svojem občnem zboru po navadi dobijo v začetku marca, letos pa so se že mesec prej, saj 5. marca društvo prireja svečanost ob svoji 120-letnici, na dan, ko je bila ustanovljena Šaleška podružnica Slovenskega planinskega društva, predhodnica PD Šoštanj.

Na občnem zboru se je zbralo več kot 100 planincev in planink, ki so soglasno sprejeli vsa poročila in načrt dela za leto 2024.

Ocenili so, da je bilo leto 2023 za društvo izjemno uspešno, saj so z ustanovitvijo sekcije športnega plezanja in pohodniške sekcije upokojencev razširili nabor svojih aktivnosti. Posledično so zabeležili porast udeležencev na vodniških aktivnostih, ki jih je bilo več kot 1.000. Prvič po letu 1971 štejejo več kot 400 članov (419), kar samo potrjuje, da se v društvu dobro dela. Porast članstva se odraža tudi pri najmlajših planincih, kar je za prihodnost društva izjemnega pomena.
Občni zbor je potrdil ustanovitev gospodarskega odseka, ki bo upravljal s Kočo na Korošici, ki jo društvo namerava od Občine Luče vzeti v najem za eno leto z možnostjo podaljšanja. Na zboru so dolgoletnega zaslužnega člana društva Vinka Pejovnika imenovali za častnega člana PD Šoštanj ter kar 38 članom podelili pohvale in častne znake Planinske zveze Slovenije.

Med pomembnejšimi dogodki v letu 2023 so izpostavili priznanje Občine Šoštanj, ki ga je prejel načelnik markacijskega odseka Vlado Stropnik, 926 ur opravljenega dela na planinskih poteh, prevzem skrbništva za visokogorske poti od Rogovilca do Moličke planine, čez Malo Ojstrico na Ojstrico, od Korošice na Ojstrico in od Korošice na Planjavo, izdajo 32. številke društvene publikacije Planinski popotnik in 10. društvenega Planinskega koledarja, organizacijo planinskega tabora za odrasle na Tirolskem v Avstriji in turno-kolesarskega tabora na Gorenjskem, uspešno zaključen tečaj II. stopnje za 2 vodnika, državni naslov ekipe PD Šoštanj – Climberji v E kategoriji planinske orientacije ter osvojeno 2. mesto na balkanskem prvenstvu v Zlatiboru v Srbiji ter praznovanje 90-letnice prve koče na Smrekovcu.

Letos bo ob številnih tradicionalnih dejavnostih – izobraževanja, skrbi za planinske poti, izletov in tabora – njihov največji dogodek že omenjeno praznovanje 120-letnice društva z odprtjem razstave na Trgu svobode in svečanostjo v kulturnem domu.