Preiskave morajo služiti bolnikom, ne kapitalu

Pred tednom dni so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pripravili slovesnost in z njo zaznamovali 30 let obstoja Oddelka za mikrobiologijo. Ob tej priložnosti so poudarili pomen takšnega oddelka oziroma laboratorija za bolnišnice in bolnike. V Sloveniji se z njim ponašajo le tri bolnišnice, od lani tudi pediatrična klinika UKC Ljubljana. V slovenjegraškem poleg potreb bolnišnice izvajajo preiskave še za zdravstvene domove, domove za starejše na Koroškem in za Splošno bolnišnico Jesenice. Lani so na oddelku opravili skoraj 121 tisoč preiskav.
Po besedah Irene Piltaver Vajdec, dr. med., predstojnice oddelka, klinična mikrobiologija ni samo laboratorijska smer, ampak je bistven segment zdravljenja in preprečevanja okužb. Dejavnost sodi v bolnišnično okolje, saj so na ta način potrebe pacientov zagotovljene na najbolj dostopen, hiter način, izvedba pa je cenejša.
»Tehnološki razvoj na področju klinične mikrobiologije je izjemen. Aparati postajajo miniaturni in približujejo naše preiskave bolniku. Rezultati so natančni in hitri. Kako pomembno je delovanje mikrobiološkega laboratorija v bolnišničnem okolju, se je pokazalo v času epidemije covida. Takrat se je marsikje na rezultate brisov čakalo tudi do 48 ur, ker pa imamo svoj oddelek za mikrobiologijo, so bili ti za bolnike, ki so čakali na sprejem v bolnišnico, na voljo v uri in pol. To pa je bistveno prispevalo k organizaciji obravnave bolnikov. Velik pomen ima klinična mikrobiologija znotraj bolnišnice tudi pri preprečevanju okužb z večkrat odpornimi  bakterijami proti antibiotikom, ki so lahko vzrok številnim zapletom pri zdravljenju bolnikov,« je pojasnila predstojnica.
Dejala je še, da centralni laboratorijski sistemi ne gredo več v korak s potrebami bolnika, nimajo enakega interesa, kot ga imajo v bolnišnici. Klinična mikrobiologija spada v omenjene zdravstvene ustanove. »Bolniki potrebujejo razvoj klinične mikrobiologije v smeri, ki bo služila njihovemu zdravju, ne pa kapitalu.« Piltaver Vajdčeva je prepričana, da bi bilo za vse bolnišnice v prihodnje smiselno in ekonomično, če bi imele oblikovane lastne mikrobiološke laboratorije.