Petič na Uršljo goro 95 Uršk

Letošnji že tradicionalni shod planink in gornic z imenom Urška je letos sovpadal z godom sv.

Uršule, 21. oktobrom. Vreme je tokrat zdržalo, zato so se tod prekrižale vse možne poti proti Koroškemu osamelcu, ki meji na štiri doline; Mežiško, Mislinjsko, Šaleško in Zgornjo Savinjsko. Poleg spontanih obiskov k cerkvici z zavetnico sv. Uršulo in predvsem na to priljubljeno goro z nadmorsko višino 1.699 m, traja krščanska tradicija obiskov k sveti maši ob godovanju Uršk že od nekdaj. Ob malce šaljivi ideji Marjana Karlovčeca iz Topolšice in njegovih planinskih prijateljev pa so pred petimi leti prvič »oznanili« shod Uršk s ciljem, da čim prej privabijo ob temu prazniku 100 slovenskih Uršk.

Tako je PD Velenje povabil 16 planinskih društev v krogu podnožja Uršlje gore in širše.

Vseh 5 let prihaja Urška Menih Dokl iz Topolšice, ki je po svoje in s spodbudnimi nastopi podprla pobudnike in idejo, da se tako lep običaj v cerkvici in pri planinskem domu PD Prevalje ohranja in plemeniti. Zanimivost tokratnega shoda je bil obisk popularne županje Občine Črna na Koroškem Romane Lesjak, ki se pride pogostokrat razgledat nad deželo Kralja Matjaža, tokrat s hčerko Urško. Še vedno najmlajša je v družbi dveh bratcev in mame uspela prehoditi pot triletna Urška Hace, najstarejša letos pa je prisopihala v družbi prijateljic iz Velenja 72-letna Urška Skarlovnik iz Zgornjega Doliča. Vsa navdušena je prvič na ta praznik prišla nekdaj domačinka iz Slovenj Gradca Urška Areh iz avstrijskega Eberndorfa, ki je, kot nam je vsa vzhičena povedala, dobila ime prav po zavetnici sv. Uršuli v tej cerkvi, v kateri je njen oče ključar.

Na planini smo srečali tudi več Uršk iz Velenja in okolice. Vesela je prihitela na srečanje s prijateljicami Urška Stropnik Šonc, ilustratorka mladinske literature. Prvič na tem srečanju, a že pogosta obiskovalka Uršlje gore, je bila zdaj Velenjčanka, učiteljica 4. razreda OŠ na Dobrni Urška Žužek, z družino in prijatelji pa računovodkinja Urška Krajnc iz Pesja. Na kratkem sprejemu in fotografiranju so se pridružile tudi Urška Žagar, Urška Kuzman, Urška Lesnjak idr. Vse so prejele v spomin majico z napisom »100 Uršk na Uršlji gori«, čeravno ni bil cilj niti ene obiskovalke ne majica in ne »rekord«, le rekreacija, druženje s prijatelji in doživetje vzdušja, ko človek doseže kakšen svoj cilj.