V Zgornji Savinjski dolini vnovič nekaj težav zaradi vode

V Zgornji Savinjski dolini so preventivno sprožili sirene, saj je voda odnesla cesto v Rastke.

Močno dopoldansko deževje je povzročilo težave v Ljubnem ob Savinji, Nazarjah in Lučah. Reka Ljubnica je poplavila počitniški objekt, gospodarsko poslopje in odnesla del ceste proti naselju Rastke, in Savinja se je delno izlila. Vodostaja Drete in Savinje še naraščata. Na nekaj poljih, travnikih in eni ali dveh hišah je že prišlo do poplavljanja.

Luče so prizadele manjše poplave vodotokov, a deževje se umirja, po besedah župana Klavdija Strmčnika.

Paul Orešnik, predstavnik prizadetih družin v Strugah pri Lučah, je poročal o strokovnjakih, ki so obiskali skladno z napovedmi in predstavili tehnične rešitve za stanovanjske objekte, poškodovane v avgustovski vodni ujmi. Glede grozečega plazu, ki se še vedno premika, je poudaril, da je na plazu nastal slap zaradi močnega deževja. Naselje Struge je prazno, saj so bili prebivalci evakuirani, potem ko je del plazu zgrmel v Savinjo.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi plaz v celoti zgrmel v Savinjo, kar bi lahko povzročilo zapiranje struge reke in tvorjenje jeza. To pa bi lahko povzročilo rušilni val, ki bi pustošil vse do Ljubnega ob Savinji.

V Braslovčah je meteorna voda ponoči povzročila nekaj težav, saj so bili nekateri kletni objekti zaliti. Župan Tomaž Žohar upa, da bo Savinja ostala v svoji strugi in da orkanski veter ne bo povzročil posebnih težav. Župan Gornjega Grada je povedal, da imajo težave zaradi hudournikov, ki so poplavili določena območja, reka Dreta pa je poplavila nekaj cest.