Danes najbolj potrebujemo mir

»Prava moč ni v denarju in orožju, prava moč je v miru.

Mir pomeni stabilnost in varnost države in vseh njenih ljudi,« je v svojem nagovoru ob slovesnosti v počastitev dneva suverenosti, ki ga praznujemo 25. oktobra, v spomin na 25. oktober 1991, ko je slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak JLA, dejala podžupanja MO Velenje Aleksandra Vasiljević.

Pred petimi leti je bil v Velenju odprt Spominski center ’91, prav pred letom dni pa ob njem še Park državnosti. Oba zaznamujeta tri mejnike slovenske zgodovine, ki so v 20. stoletju tlakovali pot Slovencev do lastne države: obeležje 1918 prikazuje prispevek domačina dr. Karla Verstovška in generala Rudolfa Maistra, drugo je obdobje partizanskega boja med 2. svetovno vojno ter leto 1991, ki prikazuje osamosvojitveno vojno za samostojno Slovenijo.

Zbrane je nagovoril predsednik OZ veteranov vojne za Slovenijo Srečko Ramšak, ki je poudaril vlogo Spominskega centra in Parka državnosti za ohranjanje spomina na ta obdobja in njegovega prenašanja na mlade generacije. »Postajata prostor vzgoje in izobraževanja, kulture ter druženja, srečevanja in povezovanja domoljubnih ljudi,« je dejal.

Ob tej priložnosti so predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij, združenja borcev NOB Velenje, OZ veteranov vojne za Slovenije, policijskega veteranskega združenja Sever – Velenje, OZ slovenskih častnikov Velenje, Šaleškega društva General Maister in Društva brigadirjev v Parku državnosti položili venec k tetraedru, spomeniku osamosvojitvene vojne.