Vinski letnik, ki ga bo treba hitro pozabiti

Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki je pripravilo 7. trgatev potomke najstarejše vinske trte na svetu – modre kavčine, ki raste od leta 2015 na ploščadi med občinsko stavbo in cerkvijo sv.

Martina v središču kraja. Trgatev so opravili: predstavnik lastnice trte župan občine Janko Kopušar, skrbnica trte in predsednica društva Mojca Praprotnik ter podžupanja Mestne občine Velenje Darinka Mravljak. Letošnja bera je bila – po mnenju ovtarja oziroma čuvaja občinske trte Franca Fužirja – v primerjavi z lansko skoraj za polovico manjša.

»Pridelek občinske modre kavčine je odraz letošnje za vinogradnike katastrofalne letine, ki jo bo treba hitro pozabiti. Razlog zanje so neugodne vremenske razmere. Vinogradniki na območju Občine Šmartno ob Paki zato nismo nasmejani tako, kot smo bili lani, ampak zelo zaskrbljeni. Nekateri naši člani zaradi toče in bolezni trte v vinogradih niso imeli trgatve, nekateri so potrgali le 20, 30 odstotkov, redki so bili tisti, ki so pobrali 40 odstotkov lanskega pridelka. Upam, da bomo stisnili vsaj toliko, da bo za občinski praznik – za Martinovanje – dovolj mladega vina. So pa nekateri naši člani zaradi katastrofalne letine odpovedali kleti odprtih vrat,« je povedala ob tej priložnosti Mojca Praprotnik.

Župan Janko Kopušar je zadovoljen, da so z občinske trte kljub slabi letini utrgali 26 grozdov, še bolj vesel pa je količine grozdja modre kavčine, ki so ga prinesli člani domačega društva vinogradnikov za protokolarno vino občine. 16 darovalcev je prineslo blizu 100 kilogramov grozdja, iz katerega bodo stisnili približno 75 litrov vina. »Protokolarno vino letnik 2023 bo, ne bo pa ga v izobilju,« je komentiral Kopušar.