Dan slovenskih lekarn

26. septembra, na dan, ko godujeta zavetnika lekarništva, sveta Kozma in Damijan, praznujemo dan slovenskih lekarn, letos že 19. leto.

Organizira ga sekcija farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu ob podpori Lekarniške zbornice Slovenije. Lekarniški farmacevti na ta dan ozaveščajo javnost o izbrani temi, povezani z zdravili, in tudi na ta način poudarjajo pomen farmacevtov za skrb in promocijo zdravja.

Mag. Veronika Rebernik, mag. farm., iz Lekarne Velenje pojasni, da je dan slovenskih lekarn namenjen vsem lekarniškim farmacevtom, ki so eni najbolj dostopnih zdravstvenih delavcev, kar se je še posebej izkazalo v času epidemije. Aktivnosti, ki jih pripravi sekcija farmacevtov javnih lekarn, pa so namenjene laični javnosti. »V okviru tega dne farmacevti izdamo informativno knjižico, ki vsebuje informacije o različnih zdravstvenih temah – o pravilni in varni uporabi zdravil, o zdravi prehrani in telesni aktivnosti. Letošnja knjižica ima naslov Prehrana in zdravila. Dostopna je na spletu, v okviru dneva slovenskih lekarn pa jo farmacevti delijo v lekarnah. Vsebuje informacije o pomenu prehrane v različnih življenjskih obdobjih, klinični prehrani in medsebojnem učinkovanju hrane in zdravil.«

Kakšna je razlika med prehranskimi dopolnili in zdravili?

»Prehranska dopolnila so visoko koncentrirana živila s hranilnim in fiziološkim učinkom, kot so npr. vitamini in minerali, aminokisline, rastlinski izvlečki in druge snovi. Za razliko od zdravil nimajo zdravilnih učinkov in so namenjena dopolnjevanju prehrane zdravih ljudi, ne pa zdravljenju ali preprečevanju bolezni. Uporabljamo jih pri vzdrževanju vnosa hranil, ki jih z običajno hrano ne zaužijemo v zadostni meri,« odgovori farmacevtka in poudari, da morajo zdravila zadostiti strogim pogojem varnosti, kakovosti in učinkovitosti.

Nevarnosti nakupov po spletu

Raziskave kažejo, da so na trgu prehranska dopolnila različne kakovosti. Kaj je največja težava pri nakupu zdravil po spletu? »Kadar prehransko dopolnilo obljublja zdravilne učinke ali preprečevanje bolezni, gre za zavajanje, ker takšnih navedb na živilih ni dovoljeno uporabljati. Zato velja biti pri nakupu previden. Ne zaupajte nepreverjenim zdravstvenim trditvam, ki obljubljajo čudeže. Pri nakupu po spletu bodite pozorni, da opravite nakup na zakonitih spletnih straneh. Neregistrirane spletne strani lahko ponujajo nevarna, ponarejena ali kako drugače spremenjena prehranska dopolnila ali zdravila. Takšna zdravila so lahko neučinkovita, škodljiva ali celo smrtno nevarna,« doda mag. Veronika Rebernik, mag. farm., iz Lekarne Velenje.