Tema Tedna otroka so letos Zakaji in zatoji radovednosti

Vsako leto prvi teden v oktobru Zveza prijateljev mladine Slovenije skupaj s svojimi članicami pripravi pester Teden otroka.

Letos je ta potekal od 2. do 8. oktobra, tema pa je bila radovednost, ki nas ne sme zapustiti v nobenem življenjskem obdobju. Na Medobčinski zvezi prijateljev mladine (MZPM) Velenje se s številnimi izobraževalnimi in prostočasnimi projekti vse leto trudijo, da spodbujajo radovednost pri otrocih in mladostnikih. Tednu otroka je vsako leto posvečen tudi Pikin festival, katerega soorganizator so.

Kratkočasno in raznoliko poletje

Eno najbolj delovnih obdobij za MZPM Velenje je čas poletnih počitnic. »Letošnje poletje je bilo še bolj bogato kot tisto v času pred omejitvami zaradi korona virusa, saj smo vsi očitno komaj čakali, da zaživimo brez omejitev. Naši programi so bili hitro zasedeni, kar velja tako za letovanja ob morju kot počitniško varstvo otrok. Veseli smo, ker smo izpeljali čisto vse, zadnji poln počitniški teden tudi športni tabor Veter v laseh v Lokah pri Mozirju, saj k sreči Gozdna šola, kjer je potekal, v neurju na začetku avgusta ni bila poplavljena,« je uvodoma povedala sekretarka MZPM Velenje Bojana Špegel.
Počitniško varstvo mlajših šolarjev se je dobro prijelo, letos so ga izvajali že šesto leto zapored, skupaj z Mladinskim centrom Velenje, in to vseh devet polnih počitniških tednov. Večina varstva, sedem tednov, je potekala v Vili Rožle, prva dva tedna v avgustu pa v Mladinskem centru Velenje. S tem so olajšali poletne skrbi staršem otrok od šestega do desetega leta starosti, ki so težko sami doma. »Nekateri otroci se k nam vračajo, dokler se lahko, starši pa tudi že vedo, da je naš program kakovosten. Zagotovo ga ne bi mogli izvajati brez velike podpore MO Velenje ter Občin Šoštanj in Šmartno ob Paki. Kljub hudi vročini so vsi uživali v tem programu, ki so ga obogatili tudi z legorobotiko.”

Obe izmeni kolonije v času vročih, sončnih dni

Čeprav je bilo letošnje poletje vremensko precej muhasto in mokro, sta obe desetdnevni izmeni zdravstvene kolonije potekali v lepem vremenu. »Res smo imeli srečo, v slovenskem rajskem zalivu, kjer leži otroško letovišče Pacug, smo uživali od 12. julija dalje, v hrvaškem Poreču pa od 10. avgusta dalje. Več nas je bilo v Pacugu, kjer je letovalo 104 otrok in njihovih spremljevalcev, v Poreču pa nas je bilo 79,« pojasni sogovornica. Če bi v poletnih letoviščih, kjer so izvajali zdravstveno kolonijo, lahko dobili dodatne postelje, bi na morje peljali še več otrok, saj je bilo zanimanje za letovanje veliko. Žal jih niso, ker so bila vsa letovišča pod okriljem ZPMS letos polna do zadnje postelje. Otroci in mladostniki, ki so letovali z njimi, so uživali v soncu, morju, pri ustvarjanju in številnih družabnih dogodkih, predvsem pa v družbi novih prijateljev.

Športno obarvan tabor Veter v laseh

Zadnji počitniški teden so s pomočjo donatorjev, Rotary kluba Velenje in radia A1 pripravili tudi športni tabor Veter v laseh. Tudi letos je potekal v Forest campingu v Lokah pri Mozirju, za 18 otrok in mladostnikov iz Šaleške doline in iz poplavljenih družin iz Mozirja. Program sta pripravila in izvedla Športno društvo Team in Športna zveza Velenje.