Velenje je prepoznana turistična destinacija

»Letošnja turistična sezona je za Velenje zelo optimistična.

Podatki o prenočitvah in prihodih gostov od januarja do konca avgusta kažejo, da jih je bilo več kot 20 odstotkov več kot v lanskem obdobju. Povprečna doba bivanja je 2,5 dni, največ gostov pa je prišlo iz Avstrije, Nemčije, Italije, Nizozemske in Srbije. Menim, da je to vsekakor dobra popotnica tudi za naprej,« je med drugim dejala direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline Alenka Kikec ob praznovanju svetovnega dneva turizma.

Župan MO Velenje Peter Dermol je pripravil sprejem za turistične delavce in ob tem poudaril pomen turistične panoge v gospodarstvu občine: »Ocenjujem, da je Velenje vedno bolj prepoznano po turizmu. Če smo nekoč ugotavljali, da smo bili prepoznani po premogovništvu, lahko danes rečemo, da postaja turistična panoga tista, ki bo v našem mestu in v dolini ustvarjala nove priložnosti. Na tem je treba delati premišljeno, počasi, korak za korakom in da skupaj z vsemi tistimi, ki delujejo na tem področju, soustvarjamo zgodbo razvoja turizma. Vidim ga kot eno izmed perspektivnejših panog, ki bo tudi v procesu prestrukturiranja ustvarjala nove priložnosti. V občinski upravi bomo poskušali vzpostavljati optimalne pogoje za razvoj turizma tudi z vlaganji, s prijavljanjem na različne razpise za razvoj turistične infrastrukture.«

MO Velenje je vključena v Misijo 100 podnebno nevtralnih mest in bo v naslednjem letu ambasador Zelenega lista. Velenje je pridobilo znak Slovenia Green Destination GOLD, Mladinski hotel Velenje pa znak Slovenia Green Acommodation. Šaleška dolina je edina destinacija v Sloveniji, ki je razvila tri edinstvena turistična doživetja, ki nosijo znak kakovosti Slovenia Unique Experience – Velenje Underground, Skrivnosti potopljenih vasi in Polet v usnjarno Evrope. Lani je produkt Skrivnosti potopljenih vasi pridobil poleg znaka Slovenia Unique Experience tudi mednarodno nagradno BIG SEE TOURISM DESIGN AWARDS. Zavod za turizem Šaleške doline organizira številne trajnostne dogodke, Promenado okusov so letos organizirali po sistemu ZERO WASTE. Tudi zaradi teh znakov je Šaleška dolina vedno bolj prepoznavna ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujini.

Velenje je letos v sklopu natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna 2023 ponovno osvojilo 1. mesto v spletnem glasovanju NAJ lepše in NAJ gostoljubno večje mesto v Sloveniji. Velenjska plaža je bila do zdaj petkrat izbrana za najboljše naravno kopališče, nominirana je tudi letos.