Čebelarstvo Čanč dobilo dve zlati medalji za medico in penečo medico

Slovenijo odlikuje odlično čebelarstvo, ki slovi tudi po visokih standardih pri pridelavi čebeljih pridelkov in izdelkov.

Med njimi so tudi medene pijače. Čebelarstvo Čanč s Plešivca sodi v svetovni vrh v izdelavi teh pijač. Da je njihova kraljica medic resnično zlata, dokazujeta zlati medalji na slovenskih tleh. Na ocenjevanju v okviru sejma AGRA 2023 v Gornji Radgoni so prejeli zlato medaljo za medico in zlato medaljo za penečo medico. Medalje strokovnih ocenjevanj kakovosti pod okriljem sejma AGRA so že desetletja objektivno merilo kakovosti, ki mu zaupajo potrošniki, trgovci in proizvajalci. Za slednje so nepogrešljivo promocijsko in tržno orodje, s katerim oglašujejo svoje izdelke in jih označujejo na policah trgovin.

V Čebelarstvu Čanč sicer pravijo, da eden ne zmore veliko, s čebelami zmoreš še več, če imaš voljo, pa vedno najdeš pravo pot. Franc in Anica Čanč na Plešivcu vodita čebelarstvo z najdaljšo tradicijo v Šaleški dolini. Franc neguje čebele že vse življenje in mojstrsko pridobiva sadove njihovega dela. Zaveda se blagodejnosti čebeljih pridelkov, še bolj pa pomembne vloge čebel v naravi. Na obisku Čebelarstva Čanč lahko prisluhnete čebeljemu letu in ptičjemu petju, občudujete poslikane panjske končnice, ogledate satnice, potipate surovi čebelji vosek in se sprostite ob razgledu na gozdnato zaledje Velenja. Franc in Anica v vseh letnih časih vabita na degustacije medenih pijač ter cvetličnega, gozdnega in kostanjevega medu.

Čebelarstvo Čanč je v letu 2020 že prejelo zlato priznanje za penečo medico (Honey Sparkling Wine) na najuglednejšem ameriškem ocenjevanju vin v New Yorku 2020 (Great American International Wine Competition 2020).