Začenja se Evropski teden mobilnosti

Tudi letos, že 18. leto zapored, bo MO Velenje sodelovala pri projektu Evropski teden mobilnosti (ETM), ki bo potekal v času med 16. in 22. septembrom.

Z njim opozarjajo na to, kako pomembno je spreminjanje potovalnih navad in želijo, da bi čim več občank in občanov vsaj krajše razdalje (do dveh kilometrov) premagovalo na okolju bolj trajnosten način: peš, s kolesom, z mestnim avtobusom Lokalcem …

Z aktivnostmi v okviru ETM bodo začeli 1. septembra, ko bodo na Vodnikovi cesti ob mostu pri OŠ Gustava Šiliha med 6. in 8. uro delili brezplačni kolesarski zajtrk za vsakega kolesarja, ki bo pripeljal mimo na svoji poti do službe, šole, itd.

Zajtrke bodo ob isti uri in na isti lokaciji razdeljevali vse petke v septembru (8., 15., 22. in 29 septembra).

Dan brez avtomobila bodo na Rudarski cesti pripravili v torek, 19. septembra, in jo zaprli za ves promet. Na njej se bodo odvijale različne športne dejavnosti in pester kulturni program, s katerim bodo pokazali, kaj vse se lahko dogaja na površinah, kjer zdaj poteka promet. Dogodki bodo namenjeni vsem občanom, še posebej pa bodo z njimi ozaveščali otroke in mladostnike.

V tednu mobilnosti bo pri stavbi steklene direkcije organizirana točka »Poljubi in odpelji« (kiss&ride) za starše, ki pripeljejo šolarje v bližnje osnovno in srednje šole.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo – Sklad za podnebne spremembe.