Na štefanovo blagoslovili konje

Turistično društvo Šentilj pri Velenju tradicionalno pripravlja blagoslov konj že sedemindvajseto leto zapored.

Sv. Štefan je zavetnik konj in živine, ki je po legendi ukrotil divjega konja z znamenjem križa. Uči nas vztrajnosti, kako skrbeti za konje in medsebojnega sodelovanja. Tradicija blagoslova konj je bila
včasih prepovedana, zato so ga opravili celo naskrivaj, potekal je v glavnem na nedeljo, ko so ljudje imeli čas, saj 26. december ni bil dela prost dan kot danes.

V sklopu prireditve potekata zjutraj tudi sv. maša za domovino v cerkvi sv. Ilja in proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Nato sledi blagoslov konj z mimohodom. Blagoslov konjenikom pomeni veliko.

Ta običaj negujejo tudi v Šmartnem ob Paki. Člani tamkajšnjega konjerejskega društva se letos tradiciji niso izneverili in v Martinovi vasi ob šmarški železniški postaji pripravili 25. blagoslov teh plemenitih živali.

Imeni Štefan, Štefanija

Četrto najpogostejše ime žensk, rojenih v dneh med božičem in novim letom, je ime Štefanija, ženska različica imena Štefan, ki goduje 26. decembra. 52 odstotkov vseh žensk z imenom Štefanija se je rodilo v decembru, 4 odstotki od teh pa prav na štefanovo. V decembru se je rodilo tudi 46 odstotkov vseh žensk z imenom Štefka in 20 odstotkov žensk z imenom Štefica. Štefanov je 4.454 in je po pogostnosti med vsemi moškimi imeni na 59. mestu. Največ Štefanov je rojenih prav na 26. december. (Vir: Surs)