target="_blank" rel="noopener">božične večerje. Je sorazmerno enostavna za pripravo, predstavljamo vam recept za potico, ki ni presladkega in težkega okusa. Za tiste, ki se jim v orehovem nadevu morda ne dopadejo med, kava ali celo čokolada. Recept vsebuje sestavine za manjšo potičko.
Sestavine za testo:
- 300 g moke,
- 50 g sladkorja,
- 7 g suhega kvasa (običajno je to ena vrečkica),
- dva ščepca soli,
- slabe pol kavne žličke kurkume v prahu (po želji- samo zaradi rumene barve),
- naribana lupinica ene bio limone,
- 140 ml toplega mleka ali drugega rastlinskega napitka (ovseni napitek npr.),
- 60 ml olivnega olja,
- šilce ruma.
Tekoče sestavine rahlo pogrejemo in jih dodamo suhim. Testo naj se dobro premesi, da postane voljno in mehko. Rahlo ga pomokamo in ga pustimo vzhajati v toplem prostoru približno eno uro, da naraste. Priporočamo, da se testo pokrije, saj bo tako ostalo enako vlažno.
Sestavine nadeva:
- vsaj 200 g drobno mletih (ali naribanih) orehov,
- vsaj 150 g piškotnih drobtin,
- 2 do 2,5 dcl sladke smetane (če je nadev premalo mazav, lahko dodate še nekaj mleka),
- 0,5 dcl ruma (lahko tudi več ali manj, a potem prilagodite ostalo tekočino),
- 1 razžvrkljano jajce,
- naribana lupinica ene bio limone,
- ker nadev ni zelo sladek, lahko dodate še žlico ali dve sladkorja,
- namočene rozine v rumu (jaz jih ne dam, ker jih ne maram).
Piškotnih drobtin in orehov boste potrebovali vsaj toliko kot je moke v testu. Mogoče raje malo več. To je odvisno tudi od tega, kako debel nadev želite, kako tanko boste razvaljali testo … Običajno je bolje je narediti več nadeva kot premalo.
Medtem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Smetano pogrejemo do vretja in jo primešamo k piškotnim drobtinam. Dodamo rum, limonino lupinico in približno eno tretjino orehov. Dobro premešamo in na koncu vmešamo še jajce. Zmes ne sme biti tekoča ali suha, ampak lepo mazava. Za občutek – ko z žlico razporedimo nadev na testo, se to ne sme preveč razlesti samo od sebe.
Vzhajano testo na rahlo pomokanem bombažnem prtu oz. rjuhi nežno razvaljamo v pravokotnik. Priporočamo tanjše razvaljano testo, ki ga razvaljamo v debelini slabega pol centimetra. Še toplo zmes namažemo po razvaljanem testu. Na koncu potresemo s preostankom orehov in z rozinami.
Kot vse potice, je tudi to potrebno tesno zvijati. Ne zvijemo je s pomočjo prta, ampak jo pred vsakim zavojem trdno zvijemo z rahlim vlečenjem proti sebi (da ne nastanejo zračne luknje). Potico preložimo v namaščen potičnik ali pekač. Pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem (včasih tudi slabo uro).
Potem potico prestavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj C (običajno pečemo brez ventilatorja, a če pečete z ventilatorjem, za kakšnih 10 stopinj zmanjšajte ogrevanje). Pri manjših, srednjih potičkah bo 40 minut dovolj (večje pečemo dlje, manjše pa manj). Če se zgornja stran predčasno že obarva v želeni rjavi barvi, potico med pečenjem pokrijemo z alu folijo.
Pečeno potico po kakih 20 minutah stresemo iz potičnika na rešetko. Če zmorete, pustite, da se popolnoma ohladi. (vir).