Bodi in ostani zdrava!

Velenje, 17. oktobra – Oktober je mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ko z različnimi dejavnostmi opozarjamo na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja bolezni in lastne skrbi za zdravje.

Tudi letošnje aktivnosti potekajo pod sloganom Bodi in ostani zdrava, saj želijo poudariti, da lahko sami največ naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Predsednica Društva za boj proti raku Velenje Branka Drk pojasni, da se rak dojk najpogosteje pojavlja pri ženskah, redko pri mlajših od 40 let, s starostjo pa je vse pogostejši.

»Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi dva odstotka moških. Po podatkih slovenskega registra raka je bilo v letu 2019 na novo odkritih 1.583 primerov raka dojk, od tega 1.568 pri ženskah in 15 pri moških, umrlo je 433 žensk in 10 moških. Vse te ženske pa niso samo številke, ampak so mame, žene, hčere, babice, sestre, prijateljice in sodelavke, ki imajo pomembno vlogo v družbi,« odgovori Drkova in doda, da je rak dojk visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito in prilagojeno zdravljenje.

Treba se je odzivati tudi na preventivne presejalne programe in skrbeti za svoje zdravje, ob spremembah na in v telesu pa obiskati zdravnika. Verjetnost, da ženska zboli za rakom dojk, se s starostjo povečuje. Več kot 80 odstotkov bolnic zboli po 50. letu, zato je dobrodošel presejalni test Dora, kjer pri navidezno zdravih ljudeh iščejo bolne.