Rekordna obolelost v obup spravlja tudi medicino

V sredo je bilo ob 10.156 opravljenih PCR-testih potrjenih 4511 okužb.

Pozitivnih je bilo 44,4 odstotka izvidov. Gre za daleč najvišji dnevni prirast okužb doslej.

Zdravstveni sistem je tik pred zlomom, opozarjajo v bolnišnicah, število zasedenih postelj na oddelkih za intenzivno terapijo je doseglo zgornjo mejo, ključna težava pa je pomanjkanje zdravstvenih delavcev, zlasti medicinskih sester, ki so uposobljene za nego bolnikov na intenzivnem zdravljenju.

Ker se število bolnih s covidom naglo povečuje, zmogljivosti našega zdravstva pa so omejene, so bolnice začele ukinjati vse nenujne programe, da lahko zdravstveno osebje in prostore namenjajo obolelim s covidom.

Koordinator covidnih bolnišničnih postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je ob tem posvaril pred zlomom zdravstva. Po njegovih besedah maksimalna kapaciteta covidnih intenzivnih postelj v tokratnem valu epidemije znaša 191. To je nekoliko manj kot v prejšnjih valovih, razlogi pa so v pomanjkanju negovalnega kadra v bolnišnicah, je pojasnil.

Nekatere slovenske bolnišnice ob slabšanju epidemioloških razmer v državi omejujejo tudi obiske bolnikov.

Že v torek so v celjski bolnišnici prepovedali obiske porodnic, sedaj pa so omejili tudi obiske otrok, ki se zdravijo na Otroškem in ORL oddelku. V celjski bolnišnici vzpostavljajo že tretji kovidi oddelek.

V slovenjgraški bolnišnici so začasno prekinili izvajanje vseh nenujnih kirurških programov. Včeraj so zdravili 23 covidnih bolnikov na navadnem oddelku, so pa odprli še drugi del od maja letos pripravljenega oddelka za bolnike s covidom-19. Skupno bi tako lahko imeli na voljo okoli 50 postelj na navadnem oddelku.

Zdravljenje na oddelku intenzivne nege trenutno potrebujejo štirje bolniki, enota interne intenzivne medicine pa je v celoti namenjena zdravljenju covidnih bolnikov. Na oddelku za pediatrijo zdravijo enega otroka s covidom-19, na oddelku za ginekologijo in porodništvo pa eno porodnico s covidom-19.

Tudi v Bolnišnici Topolšica je podobno. Zaradi skokovitega porasta hospitaliziranih bolnikov so z včerajšnjim dnem vzpostavili delovanje COVID oddelka, zaradi česar je močno okrnjen obseg delovanja ambulantne dejavnosti. Bolniki bodo o odpovedih termina obveščeni po telefonu.

 

Iz istega razloga ne morejo več zagotavljati obiskov – omogočajo jih le še za kritično bolne, s posebno dovolilnico oddelčnega zdravnika.