Vrtci in šole odpirajo vrata

Velenje – Vrtec Velenje bo v novem šolskem letu na osnovi vpisa, potreb in želja staršev otroke razporedil v 85 oddelkov dnevnega programa na 17 lokacijah.

Število oddelkov je manjše za dva oddelka v primerjavi z začetkom lanskega šolskega leta. Število otrok je odvisno od strukture oddelkov, poleg tega je treba upoštevati nižji normativ treh razvojnih oddelkov. V Vrtcu Velenje je zaposlenih 224 oseb vzgojnega kadra, skupno je vseh zaposlenih 273. V Vrtec Šoštanj je vključenih 415 otrok. Organizirani bodo v 3 enote s 25 oddelki, in sicer v enoto Biba v Šoštanju je vključeno 290 otrok, ki so razporejeni v 17 oddelkov, v enoto Urška v Topolšici 63 otrok v 4 oddelkih ter v enoto Mojca v Gaberkah 62 otrok, ki so prav tako razporejeni v štiri oddelke. V nekaterih oddelkih bodo imeli povečan normativ za dva otroka, tako da bodo prostor v vrtcu dobili vsi tisti otroci, ki so jih starši vpisali v mesecu aprilu, v času rednega vpisa. V oddelkih prvega in drugega starostnega obdobja imajo še prosta mesta v Šoštanju, med tem, ko imajo prosta mesta v Topolšici samo za drugo starostno obdobje, v Gaberkah pa prostih mest ni več. Osnovne šole v Mestni občini Velenje bo v novem šolskem letu, ki se začenja jutri, obiskovalo 3248 učencev kar je 36 manj kot v prejšnjem. Od tega je 345 prvošolcev, lani jih je bilo 24 več.

V Šoštanju so v centralno Osnovno šolo Karla Destovnika – Kajuha Šoštanj vpisali 92 prvošolcev, v Podružnično osnovno šolo Topolšica pa 15, skupaj tako kar 107 prvošolcev. Pod streho Osnovne šole Karla Destovnika-Kajuha Šoštanj pa bo 1. septembra zakorakalo skupaj 811 učencev, za katere bo skrbelo 88 delavcev šole. Zaradi povečanja števila oddelkov so v času poletnih počitnic uredili šest začasnih prostorov, da bo lahko pouk na centralni šoli potekal nemoteno.

Velenjske šole in vrtci so pred začetkom šolskega leta doživeli tudi nekatere ne le najnujnejše drobne, ampak tudi opaznejše prenove. Tako je Velenjska občina izvedla sanacijo dotrajanih sanitarij v enoti vrtca Tinkara, ob tem pa dodajajo, da se zaradi stalnega naraščanja vpisa otrok v vrtec in oblikovanja ter ukinjanja oddelkov vrtca na osnovnih šolah, kaže potreba po novih prostorskih zmogljivostih. Zato so začeli pripravljati dokumentacijo za dozidavo enote Najdihojca za štiri dodatne oddelke, ki jih načrtujejo v naslednjem letu.

Iz lastnih sredstev so pred novim šolskim letom poskrbeli za sanacijo strehe nad telovadnico OŠ Gorica ter streh na OŠ Gustava Šiliha in OŠ Mihe Pintarja Toleda

Za financiranje je izbran projekt gradnje prizidka v Centru za vzgojo in usposabljanje Velenje. So jih pa na ministrstvu neprijetno presenetili, saj so jih obvestili, da bo denar za to na voljo šele v letih 2023 in 2024, zato iščejo možnosti, da bi prepotrebno gradnjo vseeno začeli prej.