V šolo po modelu B

Prvi šolski dan se bo, kot kaže, za vse učence in tudi dijake začel s poukom v šoli po t. i. modelu B, a z omejitvami, ki se nanašajo na vzdrževanje higienskega režima ter izvajanje preventivnih ukrepov.

Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali, za učitelje pa velja pogoj PCT.

Model B predvideva normativno število učencev v oddelku in tudi možnost združevanja učencev različnih oddelkov v skupine, na primer pri izvajanju neobveznih in obveznih izbirnih predmetov ob izvajanju higienskih ukrepov.

Pri tem veljajo vsa priporočila, ki so za načrtovanje in izvedbo vzgojno-izobraževalne dejavnosti zapisana pri modelu A. Zaradi lažjega izvajanja pouka zaradi higienskih priporočil pa se priporoča izvajanje eksperimentalnega dela v specializiranih učilnicah v blok urah.

Posebna pozornost se namenja telesni dejavnosti učencev. Priporočilo je, naj se športna vzgoja v skladu z možnostmi v čim večji meri izvaja na prostem.

Ministrstvo priporoča, da šole svoje razvojne aktivnosti in druge dejavnosti v zvezi z vključevanjem v različne projekte nadaljujejo enako kot pred epidemijo, pri tem pa naj upoštevajo higienska in splošna priporočila.

Pri izvajanju tega modela lahko v šolah opravljajo prakso tudi študenti pedagoških študijskih programov, vendar se morajo pri tem držati vseh zdravstvenih ukrepov.

Obvezne ukrepe, ki bodo potrebni zaradi epidemiološkega stanja in za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, bo določila vlada. Za zdaj velja prostovoljno samotestiranje učencev zadnjega triletja in dijakov, za učitelje pa pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Ob poslabšanju epidemiološke slike bo šolanje potekalo po modelu C.