TEŠ ponovno draži ogrevanje

Velenje, Šoštanj – Svet ustanoviteljev Komunalnega podjetja Velenje se je seznanil z informacijo, da je Termoelektrarna Šoštanj na Agencijo za energijo RS poslala zahtevo, s katero uveljavljajo povišanje cene toplotne energije, in sicer za okoli 40 odstotkov.

Razlog povišanja naj bi bil dvig cene emisijskih kuponov.

V sprejetem sporazumu o ureditvi medsebojnih razmerij, ki ga je TEŠ 14. februarja lani podpisal s Komunalnim podjetjem Velenje, je določeno, da bosta stranki spremljavo izvrševanja dogovora izvajali skladno z načeli dobrega sodelovanja, pri čemer se komisija obvezno sestane pred vsakršno vložitvijo predloga spremembe fiksnega dela cene toplotne energije na Agencijo za energijo. Tega TEŠ ni storil.

Zaradi povišanja nakupne cene toplotne energije v TEŠ se bo kljub racionalizaciji poslovanja v Komunalnem podjetju Velenje znatno povišala tudi končna prodajna cena toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike v Šaleški dolini, o čemer bo Svet ustanoviteljev odločal po prejemu uradnega obvestila o novi ceni nakupa toplotne energije s strani TEŠ.

TEŠ in Agencijo za energijo je Svet ustanoviteljev pozval, da se poleg brezplačnih emisijskih kuponov pri kalkulaciji cene upošteva tudi ustrezni delež pozitivnih učinkov, ki so posledica izvensodne poravnave, vredne 261 milijonov evrov, ki je bila sklenjena v korist TEŠ. Prav tako pa pozivajo tudi, da se pri kalkulaciji upošteva tudi znižan strošek amortizacije zaradi slabitve sredstev v lanskem letu.