Smo vrh dosegli?

V četrtek so v Sloveniji opravili 5895 testov in potrdili 1564 okužb z novim koronavirusom.

Umrlo je 26 bolnikov s covidom-19. V bolnišnicah se je zdravilo 1069 covidnih bolnikov, med njimi 168 na oddelkih za intenzivno nego, kar je sedem več kot dan prej, je vlada objavila na Twitterju. Podatki kažejo, da smo vrh že dosegli, je dejal Jelko Kacin.  Število sprejetih v bolnišnice še vedno narašča, a se umirja.

Iz bolnišnic so v četrtek odpustili 92 bolnikov.

So pa v bolnišnicah, tudi zaradi okužb njihovih delavcev, na robu zmogljivost. Marsikje pomoč nujno potrebujejo. Nam bližnje bolnišnice, še nekako zmorejo vse večje pritiske in upajo, da podatki o zaustavljanju epidemije držijo.

V Bolnišnici Topolšica, kjer imajo za bolnike s covidom-19 na voljo do 35 postelj, ki so večino časa zasedene, trenutno z lastnim kadrom uspejo zagotavljati delovanje bolnišnice v načrtovanih okvirih.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je od 5. oktobra na oddelku za bolnike s covidom-19 obravnavala 179 ljudi, med njimi pet otrok. Širitve oddelka za zdaj ne načrtuje. Kljub veliki odsotnosti kadra bolnišnica še uspe zagotavljati tudi zelo visok delež ostale akutne bolnišnične obravnave. Podobno stanje je tudi v Bolnišnici Celje.