Se za sosežig odpadkov trasira nezakonita pot?

Šoštanj – Šaleško EKO gibanje proučuje Poročilo TEŠ o vplivih na okolje zaradi nameravanega sosežiga odpadkov v TEŠ 6. Kot pravijo:  “Določene navedbe v navedenem poročilu vzbujajo utemeljeni sum, da namerava TEŠ kot izvajalec sosežiga kar samovoljno rekonstruirati obstoječo kotlovnico bloka 6, čeprav za kaj takega nima podlage v obstoječih občinskih prostorskih načrtih, s soglasjem župana občine Šoštanj sprejetih na Svetu občine Šoštanj leta 2007”.

V Šaleškem EKO gibanju so zato zaskrbljeni, da gre v primeru nameravanega sosežiga odpadkov v TEŠ za poskus zaobida veljavne zakonodaje in s tem tudi za izločitev lokalne skupnosti, različnih soglasodajalcev in prebivalcev občine Šoštanj iz postopkov, ki so predpisani za tak poseg, to pa je sprememba prostorskih aktov, pridobitev gradbenega dovoljenja in pridobitev uporabnega dovoljenja.

Zato so na v. d. direktorja ARSO, ministra za okolje in prostor ter ministra za infrastrukturo, ki je pristojen za energetiko, naslovili Protest zaradi kršitve Občinskega prostorskega načrta občine Šoštanj (OPN) in Občinskega podrobnega prostorskega načrta občine Šoštanj (OPPN) pri nameravanem sosežigu odpadkov v TEŠ 6.

V njem smo pozvali

  • ARSO, da nemudoma obvesti investitorja, da brez ustrezne pravne podlage v prostorskem aktu ne bo možno pridobiti okoljevarstvenega soglasja oz. gradbenega dovoljenja za predviden poseg (možno tudi po integralnem postopku).
  • Ministrstvo za okolje in prostor, da nemudoma opozori Občino Šoštanj, da bo morala začeti postopek spremembe in dopolnitve veljavnih prostorskih aktov in pri tem MOP zaprositi, da presodi, če je za tako spremembo prostorskega akta, ki predvideva sosežiganje odpadkov, potrebno predhodno izvesti še celovito presojo vplivov na okolje.
  • župana občine Šoštanj, Darka Meniha, ki je, kot je razvidno iz medijskih objav, dal pobudo, da bi se odpadki v TEŠ sosežigali zgolj v kotlu 6. bloka, da pojasni, ali bo rekonstrukcija kotlovnice bloka 6 v TEŠ za namene sosežiga odpadkov potekala v nasprotju s sprejetim in veljavnim OPN in OPPN za prostorsko ureditev skupnega pomena blok 6 TEŠ s spremljajočimi objekti.

V Šaleškem EKO gibanju so izjemno zaskrbljeni in se hkrati bojijo, da se ponavlja zgodba izgradnje TEŠ 6, ki je bila polna zavajanj, morda tudi laži in prevar. Pozivajo vse pristojne državne institucije, zlasti pa navedene, da storijo vse potrebno, da se prepreči morebitni nezakonit postopeg za nameravani sosežig odpadkov v TEŠ.