Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil higienska priporočila in splošne ukrepe, ki se jih morajo držati gostinci in stranke.
Zaposleni si morajo roke umivati ali razkuževati pred in po stiku s stranko in po vsakem stiku z denarjem, nositi morajo obrazne maske, ki jih morajo zamenjati vsake dve do tri ure.
Na terasi, ali letnemu vrtu morali gostinci namestiti več podajalnikov za razkužila, če pa obstaja možnost, lahko izvajalci razmislijo o sistemu ločenega vhoda in izhoda na teraso oziroma letni vrt.
Mize morajo biti razporejene tako, da bo med strankami najmanj 1,5 metra razdalje, omejeno pa je tudi število miz.
Ukrepi za stranke
Stranke si morajo ob vsakem obisku razkužiti roke in dosledno upoštevati navodila osebja glede zagotavljanja zadostne medosebne razdalje, odlaganja torb in garderobe, načina naročanja hrane in pijače, uporabe jedilnega pribora in jedilne posode, uporabe sanitarij, plačevanja storitev ter zbiranja odpadkov.
Poleg tega mora vsaka stranka upoštevati, da je pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju ob upoštevanju ohranjanja zadostne medosebne razdalje do drugih oseb v času epidemije obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki prekrijejo nos in usta.
Zato je tudi pri uporabi sanitarij obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki si jo stranke na odprtih terasah in letnih vrtovih varno snamejo.