Planinske poti niso smetišče

Planinci PD Vinska Gora, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, so se pred kratkim še posebej potrudili, da so uredili svojo planinsko pot, jo počistili zimskih nevšečnosti in človeške neodgovornosti in jo pripravili na čas, ko bodo spet možni bolj množični obiski planinskih poti. Ramšakov vrh in Radojč ter Gonžarjeva peč so vedno mamljive planinske postojanke.
Štirje njihovi planinci so predprejšnjo soboto povsem očistili vrhove oz. razgledne točke.

Tomaž Kumer, predsednik planinske društva Vinska Gora, danes pravi: »To soboto sem se podal po naši poti na Ramšakov vrh, da bi namestil nekaj opozorilnih naravovarstvenih tabel. Namesto tega sem predvsem pobiral odpadke in zgrožen ugotavljal, kaj lahko v tednu dni, ko imamo pravzaprav zapovedano karanteno, naredi horda nevzgojenih »ljubiteljev« narave.
Tu je ležala kopica cigaretnih ogorkov (v tem sušnem obdobju sploh ne sodijo v naravo!), olupkov banan, pomaranč in mandarin … Tudi te ne sodijo v naravo Slovenije, saj so to tujki, poleg tega pa so okuženi s pesticidi in gre posledično za vnos pesticidov v našo naravo!

Sploh pa gledati olupke banan in mandarin, kako visijo na vejah okoliškega grmovja na Ramšakovem vrhu … res niso prizori, ki si jih mi kot skrbniki poti želimo!« je še poudaril Tomaž Kumer.
Opozoril je še na eno nerazumljivo težavo. Pretekli teden je bil končno urejen prehod čez potok Pirešica v Spodnji Črnovi ob glavni cesti, kar seveda veseli okoliške domačine in obiskovalce tega konca doline. Žal pa je v potoku in ob njem, če gledaš gor ali dol, polno različnih odpadkov, predvsem plastike, kar je grozljivo. »Tja ne pridejo sami,« pravi Kumer, »saj smo do sedaj (zadnjih 15 let) ta del potoka planinci vedno očistili, pa jih vedno znova prinaša voda …, predvsem zagotovo tudi iz ogromnega kupa (odcep za partizanske grobove) navoženih odpadkov, ki so sedaj lepo zasuti z zemljo in posejani s travo Na zasebnem zemljišču se očitno vse da. S kakšno pravico in s čigavim dovoljenjem?!« se še sprašuje.