Najnovejši ukrepi zoper širjenje koronavirusa v Velenju

Velenje, 15. marca – Podžupan Peter Dermol je danes v mestni hiši sklical nujni sestanek skupine za krizno vodenje in sprejel nove ukrepe ter priporočila za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Lastnike in najemnike gostinskih lokalov, restavracij, ponudnike storitev (npr. frizerski, kozmetični saloni ipd.) in neživilskih trgovin so pozivali k takojšnemu zaprtju. Od ponedeljka dalje je ukinjen mestni avtobusni prevoz Lokalc, zapirte so javne sanitarije in mestna tržnica.

Ukinjene uradne ure Mestne občine Velenje in sprejem strank

Urejanje zadev z Upravo Mestne občine Velenje je od jutri dalje možno le preko telefona (03 8961 600) in elektronske pošte (info@velenje.si). Vloge za izredno denarno pomoč in javno kuhinjo bomo urejali na najhitrejši možni način. Roki za oddajo vlog za že objavljene razpise se bodo za čas izrednih razmer ustrezno podaljšali. Uslužbenci Mestne občine Velenje bodo delo v čimvečji meri opravljali od doma.

Nujno varstvo v vrtcih in šolah odpade

Vlada je danes popoldan sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršnokoli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. To seveda pomeni, da odpadejo vsa napovedana varstva otrok tistih staršev, katerih narava dela je takšna, da morajo delati , tako v vrtcih kot osnovnih šolah.

Oskrba starejših

Člani prostovoljne skupine Udarnik MC Velenje bodo v času kriznih razmer na območju Mestne občine Velenje zagotavljali oskrbo s hrano in zdravili za starejše. Storitve so brezplačne in se izvajajo za starostnike, ki nimajo možnosti, da bi jim svojci opravili nakupe osnovnih stvari. Prostovoljci bodo poskrbeli za priporočene preventivne ukrepe pri opravljenih storitvah (predaja denarja in računov pod vrati, nakup, zdravila pustimo pred vrati). Storitve bodo izvajali od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro. Dosegljivi so na telefonski številki 03 898 19 22.

Vse občanke in občane naprošajo, da resnično upoštevajo vse preventivne ukrepe, ki preprečujejo širjenje koronavirusa. Svetujejo, da se ljudje čimbolj zadržujejo doma in da se izogibajo vseh nenujnih stikov z drugimi. Le ob upoštevanju vseh teh ukrepov bomo omejili širjenje okužbe s koronavirusom.

 

Ukrepi trenutno veljajo dva tedna 

Vsi ukrepi veljajo za obdobje dveh tednov oz. do preklica. Nadaljnje ukrepe bomo prilagajali glede na situacijo v državi in glede na navodila Vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Upoštevajte navodila Zdravstvenega doma in Lekarne Velenje

V Lekarni Velenje so poskrbeli za vse varnostne ukrepe, ki preprečujejo širjenje okužbe. V lekarno lahko vstopi le en obiskovalec naenkrat, drugi pa morajo počakati zunaj. Poskrbeli bodo, da bo zagotovljena neprekinjena oskrba z zdravili. Dve velenjski enoti imata možnost dobave zdravil preko posebnega okenca in če bo potrebno, bodo storitve izvajali preko teh dveh enot (lekarna pri Zdravstvenem domu Velenje in na Kersnikovi cesti).

V Zdravstvenem domu Velenje sta odprta le dva vhoda. Vsakega pacienta evidentirajo in mu izmerijo telesno temperaturo. Civilna zaščita je že postavila šotor za jemanje brisov. Ljudje, ki sumijo, da so okuženi z virusom, prejmejo po telefonu termin za odvzem brisa.

Javna kuhinja bo nemoteno obratovala

Prostovoljci skupine Udarnik Velenje bodo  starostnikom, ki bi to potrebovali, dostavljali nujne potrebščine iz trgovine oz. lekarne. Storitve so brezplačne in se izvajajo za starostnike, ki nimajo možnosti, da bi jim svojci, sosedi, prijatelji opravili nakupe osnovnih stvari. Prostovoljci bodo poskrbeli za priporočene preventivne ukrepe pri opravljenih storitvah. Storitve bodo izvajali od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro. Dosegljivi so na telefonski številki 03/898 19 22.

Na občini ves čas spremljajo aktivnosti in navodila s strani države in ukrepajo v skladu z njimi. Občina je v stiku z vsemi javnimi zavodi in, kjer bo potrebno kakršnokoli ukrepanje, bodo vedno pomagali in pravi čas obvestili javnost. Aktivirali so tudi štab Civilne zaščite Mestne občine Velenje in načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh v Mestni občini Velenje.