Okuženih 96 ljudi, poziv k čim manj druženju

Slovenija je v Evropi poleg Italije edina država, ki je včeraj, v četrtek, razglasila epidemijo.

Do včeraj je bilo potrjenih tudi 96 okuženih, kar je vnovičen dokaz, da se virus zelo hitro širi. Bolnike bodo po novem sprejemale tudi regionalne bolnišnice, kjer bodo odpovedani vsi ostali nenujni posegi. Prebivalce pozivajo k čim manj socialnim interakcijam, pripravljajo pa tudi sankcije za kršitve karantene. Vse več je namreč ljudi, ki ne spoštujejo podanih pravil, s čimer ogrožajo ostale, predvsem pa s tem še bolj bremenijo zdravstveni sistem.

Na seji so vnovič pozvali k preventivnim ukrepom, to je redno umivanje rok, kašljanje v rokav in najpomembneje – izolacijo od ljudi v primeru okužbe s koronavirusom. »Virus je bolj nalezljiv, kot si predstavljamo«, je na seji ponovno poudaril infektolog Janez Tomažič.

Pozivajo tudi k organiziraciji staršev k ureditvi skupnega varstva in odgovornemu ravnanja pri morebitni okužbi, kjer je pomembno, da se nemudoma prekinejo stiki z zdravimi osebami.

Več informacij o koronavirusu si lahko preberete tukaj. V primeru suma okužbe dosledno upoštevajte navodila in morebitna vprašanja naslovite na klicni center.