V poostrenem nadzoru zaznali precej kršitev

Včeraj so policisti med 7. in 15. uro na celjskem območju poostreno nadzirali uporabo telefona med vožnjo.

Zaznali smo 77 kršitev. 67. voznikom smo izdali plačilne naloge, sedem smo jih opozorili, trije tujci so globo poravnali na kraju.

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja. Spregleda lahko drugega udeleženca (pešce, kolesarje, drugo vozilo) ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar se ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo. Prav tako vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

V včerajšnjem nadzoru so policisti zaznali tudi 98 kršitev zaradi neuporabne varnostnih pasov. 85. osebam so izdali plačilne naloge, 4 tujci so globo poravnali na kraju, ostalim smo izrekli opozorila.

Uporaba varnostnega pasu kar za polovico zmanjša tveganje za smrtno žrtev, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.