Pričakujte povišane koncentracije ozona v zraku

Velenje – Prihajaj vroči dnevi in po dolgoročnih napovedih zelo vroče poletje.

Čeprav bo naslednji teden prinesel osvežitev, pa je prav, da se že sedaj zavedamo, da lahko v poletnih dneh ob močnem sončnem sevanju pričakujemo povišane koncentracije ozona v zraku. Te nastajajo v spodnjih plasteh ozračja, škodljive pa so za živali in rastline ter negativno vplivajo na zdravje ljudi. Najpomembnejša dejavnika negativnega vpliva na zdravje sta raven koncentracije ozona in trajanje izpostavljenosti.

Visoke koncentracije se pojavljajo v vročih poletnih dneh z močnim sončnim sevanjem v opoldanskem in popoldanskem času ob jasnem vremenu. Za občutljivejše skupine ljudi (otroci, bolniki z boleznimi dihal in krvnega obtoka) je priporočljivo, da v takšnih dneh ostajajo v zaprtih prostorih. Ob zmernem do močnem severnem ali vzhodnem vetru so koncentracije nižje.

Vdihavanje ozona lahko pri občutljivejših posameznikih povzroči učinke, kot so težko dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Slabo vpliva tudi na številne kronične bolezni, kot so bronhitis, srčne bolezni, astma. Zaradi možnosti zaščite v primerih visokih koncentracij ozona v zraku je prav, da poznate nekaj splošnih nasvetov:

  • koncentracije ozona so v notranjih prostorih praviloma nižje kot zunaj;
  • v poletnem času prezračite svoje domove v jutranjih urah in dopoldanskem času, v času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajte oken in vrat;
  • izogibajte se naporu na prostem, kadar so koncentracije visoke;
  • zunanje aktivnosti in dela izvajajte v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Ažurne informacije o izmerjenih vrednostih ozona v zraku na merilnih postajah Velenje in Zavodnje ter na mobilni postaji v Šoštanju so za to območje na razpolago na spletni strani: https://okolje.velenje.si/.

K zniževanju nevarnosti prekomernih koncentracij ozona v zraku lahko pripomoremo tudi sami. Vozila na motorni pogon so pomemben vir onesnaževanja zraka s predhodniki ozona. Z manjšo uporabo vozil na motorni pogon lahko vsak posameznik prispeva k manjši onesnaženosti zraka. Zato v toplih in jasnih poletnih dneh uporabljate kot prevozno sredstvo kolo. V Velenju lahko za prevoz koristite Lokalca, v Šoštanju Bus, brezplačna izposoja koles BICY, pa je uporabnikom na voljo tudi v obeh občinah.