Energetska učinkovitost javnih stavb

Celje – Velik evropski izziv je izboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgradb.

Starejše javne zgradbe so namreč zelo potratne in na območju EU predstavljajo kar 40 % celotne porabe energije.

RASR, Razvojna agencija Savinjske regije, je na celjskem MOS-u v okviru spremljajočih dogodkov prav zato organizirala mednarodno konferenco o energetski učinkovitosti. RASR je projektna partnerica v transnacionalnem evropskem projektu CLEAN – Tehnologije in odprte inovacije za nizkoogljične regije iz programa Interreg Europe, v katerem sodeluje še z osmimi partnerji iz različnih evropskih držav.

Skupni izziv vseh sodelujočih držav je izboljšanje prej omenjene energetske učinkovitosti javnih zgradb, s pomočjo mednarodnega sodelovanja in izmenjavo dobrih praks.

Po široki razpravi so udeleženci ocenili, da smo v Sloveniji z dosedanjimi aktivnostmi že veliko prispevali k temu, da se znižuje naš ogljični in posledično tudi okoljski odtis, veliko dela pa nas še čaka. Ob tem je spodbudno, da je Savinjska regija v slovenskem merilu na tem področju zelo napredna in proaktivna.

Primer pametne energetske prenove, Šolski center Velenje

Gostje iz tujine so si v organizaciji RASR po konferenci ogledali še primer dobre prakse učinkovite energetske sanacije v Velenju, in sicer so obiskali Šolski center Velenje in Medpodjetniški izobraževalni center v Velenju, ki ju odlikuje učinkovito in pametno energetsko upravljanje. »Postopoma smo energetsko prenovili vse šolske stavbe in vgradili pametni sistem, s katerim imamo v vsakem trenutku pregled nad stroški in porabo. To je model energetskega upravljanja, ki ga lahko apliciramo v katere koli javne stavbe,« je povedal Miran Papež s Šolskega centra Velenje.