Revitalizacija Starega Velenja

Predel Velenja imenovan Staro Velenje je nujno potrebno revitalizirati in zato bo Mestna občina Velenje izvedla dva projekta iz programa Celostnih teritorialnih naložb: prvi projekt nosi ime Stari trg 11, drugi pa je revitalizacija starotrškega jedra.

Predel Velenja imenovan Staro Velenje je nujno potrebno revitalizirati in zato bo Mestna občina Velenje izvedla dva projekta iz programa Celostnih teritorialnih naložb: prvi projekt nosi ime Stari trg 11, drugi pa je revitalizacija starotrškega jedra.

Občina bo v ponedeljek, 29. januarja, ob 18. uri v sejni dvorani Mestne občine Velenje zainteresirani javnosti predstavila projekt Revitalizacija Starega Velenja.

Stanovanjsko poslovni objekt na naslovu Stari trg 11 v Velenju je že več let popolnoma dotrajan in v slabem gradbenem stanju. Mestna občina Velenje se je odločila, da bo objekt porušila in zgradila novega. Pridobiti želijo nove poslovne površine za obrtno dejavnost v okviru programa zagotavljanja podpornih storitev za obstoječa start up podjetja, ki jih na obravnavanem območju še ni in s tem povezati na novo ustanovljene vsebine SAŠA inkubatorja v Podjetniškem centru Standard. Nov objekt bo namenjen za spodbujanje starih obrti in kreativnih industrij. Celotna vrednost projekta je ocenjena v višini 1.559.797 evrov (ddv je zajet). Občina Velenje bo zagotovila sredstva v višini 312.279,40 evra (20 %) ostalo so nepovratna sredstva kohezijske politike v višini 1.247.517,60 evroa (80 %).

Z revitalizacijo starotrškega jedra pa se bo dodatno spremenila in obogatila podoba Starega Velenja. Občina bo pri tem porušila objekt stare pekarne in na njenem mestu, kot nadomestno gradnjo postavila poslovno-stanovanjski objekt, kjer želijo pridobiti nove poslovne površine za umetnike in kreativce. Predvidena naložba predstavlja urbano prenovo degradiranega območja. V novem objektu je predvidenih nekaj ateljejev, ustvarjalna delavnica, razstaviščni prostori, co-working kreativcev, v pritličju manjši gostinski lokal in na podstrešju dve stanovanji. Spremenil se bo tudi prometni režim z novimi preurejenimi cestnimi povezavami. Po sanaciji bo območje pridobilo lep trg s pogledom na Velenjski grad, s čimer bo obujeno starotrško vzdušje v tem najstarejšem delu mesta, izboljšani bodo tudi pogoji za izvedbo dogodkov, ki se v tem prostoru že odvijajo. Prav tako bo pridobljen nov javni prostor, ki bo z atraktivnostjo in funkcionalnostjo povezal stari del mesta z novim delom. Celotna vrednost projekta je ocenjena v višini 1.906.850 evrov (ddv je zajet). Struktura financiranja se deli na lastna sredstva Mestne občine Velenje v višini 381.372 evrov (20 %) ter nepovratna sredstva kohezijske politike v višini 1.525.488 evrov (80 %).