Na promenadi okusov so se cedile sline

Kulinarična tržnica ni sveža ideja, saj so ljudje po celem svetu že v davnini jedli na ulicah, se pa zadnja leta ponovno obuja tudi v državah, kjer so hrano s stojnic umaknili v restavracije.

V Ljubljani, Mariboru, Celju in Kopru, zdaj pa tudi v Velenju se trudijo, da bi kulinarika ponovno zaživela na ulicah. Tako je v soboto na velenjski promenadi 12 lokalnih gostincev predstavilo več kot 40 različnih jedi, ki so jih pripravili nekoliko drugače in na višjem nivoju, pravi pobudnik Promenade okusov Žiga Kočevar, ki je dogodek organiziral v sodelovanju z Mestno občino Velenje, Festivalom Velenje, Mladinskim centrom Velenje in Turistično zvezo Velenje, pa Šaleškim študentskim klubom, dijaki Šolskega centra Velenje in gostinci. »Pripravili so 1500 porcij, nekateri so jih prodali v slabih dveh urah, kar je bilo za nas, organizatorje ter za ponudnike absolutno presenečenje. Mislim, da je to za nas en velik korak naprej.« Zato želijo Promenado okusov še postaviti, morda že spomladi, ko bodo lahko ponudili svežo sezonsko hrano.

 

V kulinaričnem senzoričnem gledališču so nastopili trije nadobudni, domači kuharski mojstri – Velenjčanka Katja Černjak, Šoštanjčanka Tjaša Koren in Celjan Tilen Stropnik. Čeprav so gostje nekoliko dlje posedeli v pričakovanju okusov, so si čas krajšali z opazovanjem potez kuharskih mojstrov, ki so na prostem pripravljali specialitete.

Za Promenado okusov so velenjski gostinci pripravili drugačne jedi, kot se navadno znajdejo na njihovih menijih.